Utflykter

Det planeras nio utflykter under NORDLEK 2018, dagarna 10-12 juli. Utflykterna presenteras nedan och beställs i samband med anmälan till NORDLEK 2018.

Anmälningsverktyget för NORDLEK 2018 publiceras på stämmans hemsida i början av januari 2018.


Orsa Rovdjurspark i Grönklitt

Tisdag 10 juli kl 08.00- 17.00

Vi åker till Orsa Grönklitt och Europas största rovdjurspark i naturlig miljö. Här lever björn, varg, lo, berguv och järv sida vid sida. I parken finns Isbjörnsanläggningen Polar World där du kan studera isbjörnarna. Dessutom finns Tigerberget med sibiriska tigrar och Leopard Center som hyser både persisk leopard och snöleopard. Vi får en guidad tur runt i parken. Efter lunch, som intas i Toppstugan, finns tid att gå runt i parken på egen hand eller besöka utställningarna bl a Tiger Mountain och Polar World.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5.

Pris: 740 kr


Mackmyra Whisky och Skedvi Bröd

Tisdag 10 juli kl 08.00 – 16.00

Mackmyra Svensk Whisky AB grundades 1999 och är Sveriges första maltwhiskytillverkare. Mackmyra har framgångsrikt lanserat den första svenska maltwhiskyn i form av personliga 30-litersfat och maltwhisky på flaska. Verksamheten bedrivs i Mackmyra Whisky utanför Gävle. Här får du äta en god lunch, prova whisky (4 sorter), se tillverkning, lager- och rökanläggning. Vi tar dig med till toppen av destilleriet och guidar dig genom hela processen, uppifrån och ner.

Vi besöker Skedvi knäckebröd, som tillverkas av det gamla grundreceptet på Vikabröd och gräddas av ”äkta människor i ugnar med öppen eld”. Här kan du handla bröd och andra lokalproducerade produkter.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 765 kronor


Historiska Uppsala och Carl von Linné!

Tisdag 10 juli kl 08.00 – 17.00

Vi börjar med fika på Linnés sommarbostad Hammarby. Under resan in till Uppsala får vi veta mer om Uppsalas historia fram till idag. Under dagen kommer vår guide berätta om och visa kända miljöer i staden bl a Uppsala slott, universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och Universitetet. Vi besöker Linnéträdgården i blomning och det vackra Linnémuseet och låter Linné själv berätta. Vi avslutar rundturen med en guidning i Uppsala domkyrka, Skandinaviens högsta och största kyrka med bl a Gustav Vasas grav. Uppsalabesöket avslutas med lunch på Odinsborg i Gamla Uppsala. Gamla Uppsala är ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden. Här finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna efter domkyrkan som byggdes på 1100-talet.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5


Hårarbete och korgtillverkning i Våmhus

Onsdag 11 juli kl 08.00- ca 14.00

I Dalarna har man blandat jordbruk med hantverk och olika orter har haft olika specialiteter. På 1800-talet blev Våmhus känt i världen för sina fina hårarbeten och spånkorgar. Kvinnorna började tidigt under 1800-talet att göra arbetsresor till olika länder och att tillverka hårarbeten som såldes dyrt utanför Sveriges gränser. I slutet av 1800-talet föll priserna och det var inte längre populärt med hårsmycken och hantverket föll i glömska. I Våmhus har det dock bevarats och förts vidare och idag finns förenigen Hårkullornas förening kallad ”Hårknuten” som bevarar kunskapen. När jordbruksarbetet var avklarat satte sig männen för att tillverka svepaskar, såll och korgar. Störst och mest känd var tillverkningen av Våmhuskorgen. Dessa såldes både i och utanför Sverige. Vi ska vid besöket få se och lära oss mer om dessa två tekniker och även se utställningar med gamla arbeten. Baguette och dryck i bussen på hemvägen.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 335 kronor


Falu Gruva

Onsdag den 11 juli kl 9-12

När man är i världsarvsstaden Falun bör man passa på att besöka Sveriges äldsta gruva, Falu Gruva, också en tid kallad Sveriges Skattkista då här bröts guld, silver, koppar och andra metaller. Av restprodukter från gruvan framställdes Falu Rödfärg. Gruvan lades ner 1992.

Gruvbesök under jord
Vi går en guidad visning och tar oss ner i gruvan, ca 400 trappsteg. Upp åker vi hiss. Tänk på att det kan vara lite kallt nere i gruvan. Priset inkluderar även entré till det nya fina Gruvmuseet, historiska byggnader, filmer, det lilla gruvtåget som kör runt på området, utställningar dvs ovan jordaktiviteter.
Exakt tid för gruvguidning under jord kommer efter anmälan. Man kan besöka aktiviteterna ovan jord innan den guidade turen. Välj om guidningen ska ske på svenska eller engelska.
Samling vid ingången till Falu Gruva vid angiven tid. Barn 3-12 år i målsmans sällskap.
Pris: 220 kronor vuxen, 90 kronor barn 3-15 år

Gruvbesök ovan jord
Möjlighet att se det nya fina Gruvmuseet, historiska byggnader, filmer, det lilla gruvtåget som kör runt på området, utställningar mm.
Pris 90 kronor, 50 kronor barn 3-15 år

För båda besöksdelarna vid Falu Gruva sker samlingen vid Världsarvshuset på Falu Gruva.


Alfred Nobels Björkborn och Örebro slott

Onsdag 11 juli kl 08.00 – 17.30

Resan går till Karlskoga och Alfred Nobels hem Björkborn, som idag är ett museum över uppfinnaren, företagaren och instiftaren av Nobelprisen. Björkborn uppfördes i början av 1800-talet och var Alfred Nobels sista hem. Han avled 1896. Vi får en dramatiserad guidning. Lunch äter vi i Stallet på Björkborns Herrgård. Örebro slott är ett måste när man besöker Örebro. Vi dricker eftermiddagskaffe och får ta del av historia runt slottet.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 830 kronor


Carl Larsson-gården i Sundborn och Stora Hyttnäs

Torsdag 12 juli kl 08:30-12:30 och torsdag 12 juli kl 13:00-17:00

 

Vi besöker konstnärerna Carl Larsson och hans hustru Karins hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, där vi får en guidad tur genom huset och får veta mer om deras konstnärskap och liv. Vi gör också ett besök på närbelägna Stora Hyttnäs med anor från 1600-talet. Då bodde här förmögna bergsmän och sedan har många olika familjer huserat i huset. Idag är det lämnat som ett autentiskt högborgerligt och orört sekelskifteshem från 1900 med en vacker textilkammare. Även här får vi en guidad tur. Det finns möjlighet att köpa förmiddagsfika.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 390 kronor


Dalahästtillverkning i Nusnäs

Torsdag 12 juli kl 08.00-12.00

Resan går till Nusnäs och dalahästtillverkningen. Vi får en guidad rundtur då vi får veta lite om Dalahästens historia, hur man sågar och täljer till den och slutligen målar den. Turen avslutas i affären och det finns möjlighet att köpa en häst för dem som vill. Resan tillbaka sker via Rättvik där vi gör ett stopp för glassinköp av Rättviksglass eller fika på torget.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 125 kronor


Upplev Hälsingland! Lin och Hälsingegårdar

Onsdag 11 juli kl 08.00 – 17.00

Hälsingland är känt för sina mer än tusen bevarade gamla hälsingegårdar, ett kulturarv som visar byggnadstraditionen i bondesamhället i Hälsingland. Utmärkande är de stora mangårdsbyggnaderna helt i trä. Vi besöker Gästgivars som är en av världsarvsgårdarna. Linet har också en intressant historia i Hälsingland. Efter att ha ätit en god lunch i Växbo Kvarn går vi en guidad tur i Växbo Lins moderna väveri, vars maskiner ändå har många år på nacken. I butiken njuter vi av vackra linnetextilier i egen design.

Buss avgår från Sporthallen på Lugnet utanför InfoCentral, Lugnetvägen 5

Pris: 625 kronor


 

2 kommentarer till “Utflykter”
  1. Hej
    Jag skulle vilja fråga er om det finns möjlighet att synas i era program eller i sammanhang som utflykt till Falu gruva -Vi är elva konsthantverkare från Dalarna som tillsammans driver en butik vid Falu Gruva. Hos oss hittar man saker som bara finns här – vi har dessutom gästutställare på somrarna.
    Återkom gärna till mig – jag har en känsla av att era deltagare skulle kunna vara intresserade av det som är unikt för området.

  2. Hur ska jag gå till väga för att få ersättning för en utfärd vi inte lyckades komma med på pga diverse omständigheter. Har försökt på ort och ställe och efteråt via epost men får inget svar eller kontakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *