Musik

Spelschema för bokade musikgrupper

Schema sorterat per dag: Spelschema per dag
Schema sorterat per scen: Spelschema per scen

 

Låtar till isländska jammet

Onsdag 11 juli kl.17.00-18.50, Scandic Lugnet, Hyttnäs.
Tryggvi Sveinbjörnsson (gitarr) och Brita Wideberg (nyckelharpa) leder jammet. Alla instrument är välkomna! Välkomna att delta!

 1. Á Sprengisandi – þjóðlag Dm
 2. Borðsálmur – Það er svo margt ef að er gáð
 3. Breiðfirðingavísur
 4. Dýravísur C
 5. Föstudagsskottís
 6. Hættu-að-gráta
 7. Krummavísur

Låtar till färöiska jammet

Fredag 13 juli kl.18.00-19.50, Scandic Lugnet, Hyttnäs.
Andreas Svensson (dragspel) leder jammet. Alla instrument är välkomna! Välkomna att delta!

 1. Allemande
 2. Fagnaður til Svabo
 3. Marin Sofía & Kjartan
 4. Jákups march & Möllers menuett

Presentation av spelgrupper på NORDLEK 2018

Klicka på länken, Presentation musikgrupper på NORDLEK 2018 , så får du ta del av en gedigen presentation av spelgrupperna som framträder på kvällskonserterna.

Vi rekommenderar att, om du inte redan gjort detta, snabbt köper biljetter så du inte missar dessa musikaliska godbitar. Biljetter kan du köpa via stämmans anmälningsverktyg på hemsidan (www.nordlek2018.se), Visit Dalarna eller på plats i Falun under stämmoveckan i InfoCentral, Lugnets sporthall, Lugnetvägen 5.


Konserterna under NORDLEK 2018

Samtliga är förlagda till Kristinehallen.
Har du redan anmält dig till NORDLEK 2018 men inte köpt biljetter kan du köpa nu via en tilläggsanmälan i anmälningsverktyget. Kvarvarande biljetter kan köpas på plats i Falun i InfoCentral.

Tisdagens konsert ”Skogens mystik”, kl.21.00-22.30
Svenska trolska duon Grågylling inleder konsertveckan tillsammans med ystra finska trion Spelmanslager. De sistnämnda trakterar cittern, fiol, dragspel och sång. Spelmanslager spelar låtar från alla Finlands regioner – med stor entusiasm – och är välkända på finska folkmusikscenen. Alla tre har studerat på Sibelius Academins folkmusikavdelning.

Onsdagens konsert ”Urkraft”, kl.22.00-23.20
Bandet JAERV från svenska västkusten, som blandar folkmusik med pop- och jazzinfluenser och känt från tidigare NORDLEK-stämmor, delar scen med Hulbækmo & Jacobsen familieorkester från Norge.

Med folkmusiken som bas förmedlar familjeorkestern ett frodigt och lekfullt musikaliskt universum som skär genom olika genrer. Tillsammans för Tone, Hans, Alf och Hans Fredrik vidare en levande musikalisk familjetradition sedan tre generationer. Den musikaliska smältdegeln har blivit tämligen rymlig (och unik!) tack vare det stora intresset hos de fyra att ta med sig det bästa från blues, medeltidsmusik, jazz, improvisationsmusik och egna kompositioner när de ställer sig på samma scen alla fyra. Kulturell fin häxbrygd!

Torsdagens konsert ”Midnattskonsert”, kl.00-01.30
Två välkända spelmän äntrar scenen vid Midnatt – Bengan Janson & Per Gudmundson. Denna skickliga duo avlöses av de mest långväga musikerna på NORDLEK, nämligen Wendy MacIsaac, Mairi Rankin och Mac Morin från Cape Breton, Nova Scotia, Canada. Trion tillhör de mest respekterade folkliga musikerna i denna del av Kanada.

Lördagens konsert ”Folkrock”, kl.21.00-22.30
Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny urkraft på folkmusikscenen. Ett svenskt/danskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential. Spöket hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Det sjungs på fyra språk och spelas tjugotalet instrument! Musiken är ur nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner.

Sist ut av veckans konsertband är inget mindre än HOVEN DROVEN. Folkrockargänget har hänfört människor i snart 30 år och inga tendenser till avmattning har setts till.

Alla konsertartister kommer även att spela till dans. Spelschema kommer att publiceras på hemsidan inom kort. (Tips! Hoven Droven spelar till dans under namnet Bo Lyckligs Gammeldansorkester)


Musiken kommer att märkas på NORDLEK 2018

NORDLEK 2018 i Falun kommer att bjuda på hittills oöverträffade mängder med spelmän i Nordlekssammanhang. Över 300 spelmän kommer att delta i konserter och spel till dans i en mängd olika utföranden.

Vi siktar på att överträffa förväntningarna när det gäller musikaliska inslag under det nästan veckolånga kalaset i Falun. Under NORDLEK 2018 ska deltagande dansare ges möjlighet att uppleva de stora spelmanslagen såväl som små intima konserter och spel till dans. Den här gången satsar vi på kulturell spretighet och mängd!

Kulturell spretighet…
…betyder att dansupplevelserna kommer att vara traditionella, världsmusikaliska, genreöverskridande, ungdomliga, ytterst traditionella, lekfulla och oväntade. Precis så spretig som nordisk folkmusik är idag! Dagens folkmusikutövare har ofta många olika musikaliska intressen, där olika genrer blandas. Den här rikedomen vill vi ta fasta på under denna folkdans- och spelmansstämma. Du som dansare ska efter en vecka på Lugnet i Falun vara alldeles matt av alla intryck och kunna tänka tillbaka på att du är en del av en fantastiskt rik kulturell gemenskap.

Med ”mängd” menar vi att på den här upplagan av NORDLEK blir musiken synlig och hörbar i en mycket större omfattning än vad som är vanligt. Generellt sett så sinar tillströmningen av spelmän till folkdanslag i Sverige och i Norden i övrigt. Vad det beror på finns det olika tankar kring. På NORDLEK 2018 kommer den här frågan att diskuteras. Det finns också gott om exempel på när folkdanslag och folkdanslagsmusikanterna lever i symbios.

En större mängd musiker och musikanter
I skrivande stund (februari 2018) är följande konstellationer anmälda att i olika former delta musikaliskt under stämman: Bollnäsbygdens spelmanslag, Falu spelmanslag, Hoven Droven, Kringel, Spöket i köket (Danmark/Sverige), Orsa spelmanslag, Ranrike spelmän, Danske Kvadrille Trio (Danmark), Aspeboda spelmanslag, Klintetten, Ad Hoc-orkestern (Sverige/Finland), Westmannafolk, JAERV,

Susan Reistad, Vikarbyns lilla spelmanslag, ETHNO COMPACT, Direktionen, Boda spelmanslag, Örebro spelmanslag, Spelmanslager (Finland), Älvdalens spelmanslag, Wendy MacIsaac Mairi Rankin & Mac Morin (Canada), Stockholms spelmanslag, Bengan Janson & Per Gudmundson och Tensta spelmanslag.

Utöver dessa kommer startfältet att kompletteras med ett helt gäng glada musikanter till från de nordiska länderna. Resultatet av satsningen ska bli en sällan skådad mångfald av tillfällen för dig som besökare att förlusta dig i sittande ställning såväl som snurrande, gående och hoppande!

Det kommer mera…

Näcken
Den övernaturlige och illavarslande Näcken finns i fornnordisk tradition och förknippas oftast med vatten och finns i en mängd olika skepnader och under olika namn. Man ska akta sig för Näcken, så att man inte fastnar alldeles för det tilldragande och lockande fiolspelet. Den mytomspunne Näcken kommer att dyka upp i en aldrig tidigare skådad skepnad, inne bland träden i närheten av Matsalen under NORDLEK. Lysande! Ruggigt! Övernaturligt!

Spel- och danscafé
Onsdag kl15-17 arrangeras ett spel- och danscafé i Falun centrum. Fyra spelgrupper kommer att spela till förutbestämda yngre dansgrupper. Temat blir åt det akrobatiska, yviga hållet.

Spelmanspub
Spelmanspuben – ett vattenhål för NORDLEK-besökare som vill ta en paus i allt dansande och spännande utflykter. Detta tillhåll är beläget i Lugnets restaurang intill Jalas Arena och kommer att vara öppet varje kväll under veckan. Spontant spel och andra glädjeuttryck kommer att förgylla tillvaron här.

Morgon- och lunchkonserter
Ett nytt inslag för NORDLEKS-besökaren är morgon- och lunchkonserter. 10 minuter olika tider varje morgon respektive lunch ger en kulturell inramning även vid matdags!

Musiktävling med dans
Onsdag kl 20 tävlar ett antal spelgrupper om juryns gunst att utväljas till vinnare av musiktävlingen. Tävlingen är öppen för dansande! Välkommen!

Buskspel/buskdans med Releasekonsert
Tisdag kl 10-15 i Stadsparken i Falun spelar fyra grupper till dans under enkla och trevliga former. Några av spelgängen har nyligen gett ut CD-skivor och ger här möjlighet att lyssna på och dansa till nya musikaliska arrangemang.

Dalabarock
Ett spännande inslag bjuder Thomas Fahlander med vänner på. En historisk och musikalisk genomgång av när olika danstyper introducerades i socknarna i Dalarna. Torsdag och lördag! Kom och lyssna på intressanta ord varvat med polonäser och menuetter.

Visstugor
I sedvanlig ordning blir det mysiga visstugor, med ledare från respektive land.

Seminarium – folkdansmusiker och rekrytering
På det här seminariet diskuterar vi ”livet som folkdanslagsmusikant”. Hur upplever vi rollen som musikant till folkdanslag jämfört med andra typer av spelningar. Går det att locka nya musikanter att spela till folkdanslag? Diskussion kring goda exempel.

Discussion about music intertwined
This seminar Thursday 17.00-18.00 will focus how the kind of tunes we play in the Nordic countries travels around the world with the musicians. When musicians meet with other musicians at home or abroad the music transform. Or does it? The form of the seminar is more like a loose discussion. The seminar’s language is English.

Directly after the seminar there is a jam session with Danish and Canadian tunes.

Musikansvarig under NORDLEK 2018 är Andreas Svensson, Glanshammar
homosociologicus@hotmail.com