DANS PÅ NORDLEK 2018
Dans är en central del på NORDLEK 2018 och ett dansprogram med många spännande pass har planerats. Temat för årets stämma är polskor. Det blir bl a workshops i polskor varje dag. VI-KAN grupperna – dansare med intellektuell funktionsnedsättning – erbjuds aktiviteter under NORDLEK 2018 med bl a dans i lekstugor och workshops. Dessutom planeras en utflykt och en middag.
I programmet ingår två Nordiska folkloreuppvisningar med dansgrupper från deltagande nationer. Vi kommer att få se en danskavalkad med fantastisk dans och musik med deltagare i alla åldrar!
För övrigt planeras lekstugor, häng-på-dans och fri dans, nationella uppvisningar, Historisk bal, danstävlingar och dans-workshops. Även Dans- och PR-uppvisningar i Falu centrum finns med.
Folkdansmässan Träd in i dansen kommer att uppföras i Falu Kristine kyrka.
Vid avslutningen på stämmoveckan ges en festuppvisning där alla dansare, inklusive VI-KAN-dansare och spelmän, deltar.
Vi hälsar er välkomna att vara med på NORDLEK 2018!

Bild från Stadionuppvisningen på Slottskogsvallen under NORDLEK 2006 i Göteborg. Foto: Per Hageström
Kontakt Dans, VI-KAN
Eva Gert, 070-401 12 17, evagert49@gmail.com
www.nordlek2018.se
NORDISK DANSKVÄLL
Efter öppningsceremonin på tisdag kväll så startar vi upp med en Nordisk danskväll i Jalas Arena. Det blir Fri dans till musikernas melodier. Ett kort Nordisk mix (danser från tidigare stämmor) kommer också att ingå.
LEKSTUGOR med SAMDANSER
Varje kväll blir det lekstugor i flera lokaler där det blir ledd dans, främst folkdans. Ansvarigt land ordnar med instruktör och spelmän. Ingen dansutlärning, enbart kort instruktion av dansen eller ett modellpar som visar dansen.
Lekstugan startas med ett lands samdans. På så vis får alla en bra träning i ländernas samdanser innan lördagen när vi dansar dem tillsammans under Festuppvisningen.
Varje land ansvarar för minst en 50 minuters lekstuga. Alla samdanser finns publicerade på stämmans hemsida, beskrivningar, noter, video. Klicka här så hittar du materialet.
HÄNG-PÅ-DANS
Häng-på-dans startade i Steinkjer 2012 och blev mycket populär. Häng-på-dans innebär fri dans till spelmännens musik med ett antal modellpar i T-shirts med avvikande kulör, som visar exempel på danssätt. Ansvarigt land ordnar med spelmän och modellpar som på förhand gjort upp en spel- och danslista för respektive pass. Modellparen instruerar inte utan dansar danserna och föregår därmed med exempel
FRI DANS
I fri dans dansar man pardans som man vill till den musik som spelas av spelmännen. Det blir en blandning av polskor och gammeldanser, en blandning av snabba och lugnare danser. Det blir fri dans varje kväll under stämman.
VI-KAN
VI-KAN-grupperna har möjlighet att delta på alla aktiviteter under NORDLEK 2018. Dessa grupper har dansare med intellektuell funktionsnedsättning. Det blir dans i lekstugorna och på workshops. Alla VI-KAN dansare med spelmän kan delta i Festuppvisningen.
Dessutom planeras en utflykt till Falu Gruva och en middag inom gruvområdet på fredagen speciellt för gruppen kl 13.30-19.30.
Viktigt att känna till är att man går ner i gruvan med ca 400 trappsteg. Nere i gruvan är det lite smutsigt och blött på marken, lågt i tak och även ojämn mark. Upp åker man hiss. Det är viktigt att man kan gå bra och även ta sig runt bra där nere.
Om någon har problem med att gå ner i gruvan så visar de en film i museet hur det ser ut nere i gruvan. I gruvan är det ca 5 grader varmt året om så det är viktigt att man har med sig något varmare att ha på sig. Man behöver även oömma skor. Regncape och hjälm lånar gruvpersonalen ut.
Titta gärna in på deras hemsida: www.falugruva.se
Om VI-KAN dansarna vill dansa efter utflykten passar nog Fridans kl 20.15-21.30 i Lugnets lilla sporthall bra.
TRÄD IN I DANSEN – EN SVENSK FOLKDANSMÄSSA
Folkdansmässan Träd in i dansen kommer att uppföras i Falu Kristine kyrka. Detta är en nattvardsgudstjänst i folkton gjord av Per Harling och Susanne Bågenfelt för kör, församling, musiker och dansare.
Det är inte någon entréavgift till detta arrangemang. Däremot måste man, eftersom antalet platser i kyrkan är begränsat, ha entrébiljett. Biljetter kan beställas i samband med anmälan till NORDLEK 2018.
NATIONELLA UPPVISNINGAR
De nationella uppvisningarna kommer att framföras i Jalas Arena på onsdag- och torsdagkvällarna innan lekstugor och fri dans börjar för kvällen. Länderna kommer att ha tid att träna i uppvisningslokalen innan samma dag. Det blir flera nationer som har uppvisning varje kväll á 10 minuter.
NORDISK FOLKLOREAFTON
Under två dagar blir det Nordiska folkloreuppvisningar med dansgrupper från deltagande nationer. Till dessa uppvisningar har vi tillgång till en stor konsertsal på Lugnetområdet. Dansinslagen ska vara maximalt tolv minuter långa. Vi får se en danskavalkad med fantastisk dans och musik med deltagare i alla åldrar.
STÄMMOTÅG OCH FESTUPPVISNING
På lördagen samlas alla dansare på Stora torget i Falu centrum för att gå i ett stämmotåg med spelmän till stämmoområdet på Lugnet. Länderna går i traditionell ordning med en fanborg i spetsen. Ta gärna med föreningsfanor/föreningsflaggor.
Festuppvisningen genomförs inomhus i Lugnets sporthall, i lokalen Jalas Arena. Alla dansare, inklusive VI-KAN-dansare, och spelmän kan delta i samdanser och allspelslåtar.
Festuppvisningens ljus- och ljudprov, sker på fredagen kl 9-12 i Jalas Arena. De spelmän som ska spela på lördagen till festuppvisningen/samdanserna bör vara med då och även dansledare. Alla dansare behöver inte vara med men kan vara med. Detta är ingen uppvisning utan vi dansar tillsammans och gärna tillsammans med deltagare från alla länder.
HISTORISK BAL OCH WORKSHOP MED HISTORISKA DANSER
Vi välkomnar dansare till Historisk bal på onsdag kväll. Blir det fullsatt så blir det ytterligare en bal på torsdag kväll. Vi har bokat upp den vackra gamla salen Lustgården på First Hotel Grand i Falu centrum. Där kommer deltagarna att äta middag och dansa. Under onsdagen blir det genomgång av baldanserna mellan 9.00 – 15.00. Denna träning genomförs i en lokal på Lugnet.
OBS! Dansare som önskar delta i balen måste träna programmets danser innan NORDLEK 2018.
Ländernas alla danser, beskrivningar, noter, musik och videoupptagningar, namn på ansvariga ledare för respektive land samt information om balmästare hittar du om du klickar HÄR.
På fredag eftermiddag blir det workshop i historiska danser för alla deltagare i stämman. Dansarna kommer att få prova på två kortare danser från de fem länder som deltar på stämman.
Kontaktperson för dansbeskrivning och video är Lilja Petra Asgeirsdottir, e-post: lilja@puls.is .
DANSWORKSHOPS
Det kommer att bli dansworkshops under tisdagen, onsdagen, torsdagen och fredagen. Temat för workshopen är polskor, sångdanser samt en valfri dans från de nordiska länderna.
Vi har också för två ”workshop special” där Polska från Bingsjö lärs ut på den ena och danser från Hälsingland lärs ut på den andra.
POLSKA – DANS, (text från Wikipedia)
Historik
Polskan kom till Sverige vid mitten av 1600-talet som en europeisk modedans.
Den äldre europeiska pardansen var en svit i flera delar. Först en fördans som gick långsamt i tvåtakt eller fyrtakt där man promenerade och gjorde figuréer. Samma melodi spelades sedan i tretakt och denna del kallades proportion. Slutligen talar man om en efterdans i tretakt där man “sprang av sig dansen” genom en omdansning på fläck.
Enligt en uppsats av Eva Hov om en notsamling efter en kantor i Stora Tuna socken, verksam på 1690-talet, var det vanligt att bara den första tvåtaktsdelen av musiken blev nedtecknad eftersom musikerna förväntades kunna konsten att skapa en efterdans genom att utgå från en fördans i tvåtakt och omforma den till en efterdans i tretakt. Denna praxis bidrog naturligtvis till att olika musiker spelade tretaktsdelen på olika sätt.
Under tidens lopp förändrade sig dansen och lokala varianter uppstod, som alltid. I vissa områden försvann någon av delarna, eller så blandade man ihop dem med varandra.
Så här såg det ut i de övriga nordiska länderna:
I Norge bröts tvådelningen sönder. Fördansen i tvåtakt blev till gangar, som dock även innehåller element från efterdansen. Efterdansen i tretakt blev till springar (springleik, pols), som har tagit delar från fördansen.
I Danmark finns den endast kvar på Fanø, och spelas med fördansmusik, men med ett tredelat omdansningssteg.
I den svensktalande delen av Finland lever polskesviten kvar med menuett som fördans och polska som efterdans, fast i en del områden är det tvärtom!
Enligt den kände upptecknaren av polskemelodier Karl Sporr finns det även i Sverige gamla polskor med tydliga musikaliska influenser från 1700-talets menuetter. Det finns exempel på att samma melodi i gamla notböcker ibland betecknas som menuett och ibland som polska. Man har återanvänt samma melodi men ändrat lite på taktdelarnas längd och betoning så att rytmen passat till en annan dans.
Musikaliskt har många äldre polskor influerats mycket av vallåtsmusik som sjungits eller spelats på enkla blåsinstrument, har begränsat tonomfång och ofta växlar mellan dur och moll eller använde dorisk kyrkotonart. En påverkan kommer från gamla psalmer (äldre än 1820), så kallade folkliga koraler, som bevarats och utvecklats av försångare i församlingar som inte hade någon orgel.
DANS – OCH PR-UPPVISNINGAR I FALU CENTRUM
Vi vill gärna uppmärksamma alla besökare i Falun på att NORDLEK 2018 har kommit till stan. Vi vill att dans och musik ska synas och höras i Falun under dessa dagar. Därför vill vi gärna bjuda in alla dansgrupper från alla deltagande länder att vara med och göra uppvisningar.
Under onsdagen, torsdagen och fredagen kommer det att vara uppvisningar i Falu centrum 13:00 – 17:00. Alltså 4 timmar per dag. Varje lag dansar i högst 20 minuter så varje halvtimme börjar ett nytt lag. Dessa uppvisningar bokas i samband med anmälan till NORDLEK 2018 som startar tidig vår 2018.
Vi önskar att många lag kommer att anmäla sig, om tid och plats finns så kan ett lag dansa flera dagar. Vi räknar med att vara på fem olika platser i Falu centrum.
Kontaktperson är Göran Svärd, e-post: goran.svard@telia.com
NORDISK DANSMIX
Det är två danspass med Nordisk Dansmix inplanerade. En på tisdagskvällen som ett kortare pass under den Nordiska danskvällen och ett under onsdagskvällen som ett längre pass. Här kommer det att dansas samdanser från tidigare stämmor.
DANSTÄVLINGAR
Under ett danspass under onsdagskvällen blir det danstävling. Det blir tävling i pardans och tävling i gruppdans. Mer information kommer om denna programpunkt. Vi kommer senare att presentera en melodi på denna sida som det ska dansas till. På plats i Falun spelas den live av musikgruppen Klintetten.
Klicka på länken så kan du läsa tävlingsreglerna för danstävlingarna: danstävling_tävlingsregler
Klicka på länken så kan du lyssna på musiken, Juristens Storpolska, till danstävlingen i pardans:
Anmälan till danstävlingen i gruppdans görs i samband med anmälan till NORDLEK 2018. Anmälan till danstävlingen i pardans görs på plats i Falun i InfoCentral på stämmoområdet.