Lugnet

Merparten av aktiviteterna under NORDLEK 2018 kommerhoppbackar kopiera
att genomföras på Lugnetområdet i Falun.

Lugnet är ett område i östra Falun och ligger ca två
kilometer från stadens centrum. Området hyser sju större sport- och idrottsarenor, camping, hotell, högskola, gymnasium och flera privata företag. Lugnets naturreservat ligger alldeles bredvid och erbjuder motionsspår och friluftsliv i alla former. Allt detta finns inom en radie av 500 meter vilket gör Lugnet till en av Europas mest kompletta anläggningar för idrott, idrottsrelaterad utbildning och allmänt friluftsliv. Världsmästerskapen i nordisk skidsport 2015 genomfördes på Lugnets skidstadion. Tidigare har dessa mästerskap genomförts tre gånger, 1954,1974 och 1993 i Falun.

Lugnet är en omfattande fritidsanläggning i vilken det bland annat ingår riksskidstadion, hoppbackar, Lugnets isstadionfriidrottsstadion, tennishall, camping & stugby, utomhusbad, inomhusbad och ett antal idrottshallar. Delar av dessa anläggningar kommer att används under NORDLEK 2018.

Friidrottsanläggningen kommer att användas vid en del dansaktiviteter under NORDLEK 2018.

Lugnethallen som bland annat inkluderar inomhusbad, gymnastikhall och en stor inomhushall för idrott eller andra arrangemang (till exempel konserter, mässor eller liknande) är den till ytan största byggnaden. När hallen invigdes 1972 var då Skandinaviens största idrottshall, med sina 90×45,5 m.

Innebandyhallen Falu-Kuriren Arena, byggdes 2004–2005 och renoverades 2008. Den utgör hemmaarena för IBF Falun som har elitlag inom både dam- och herrserien.

Lugnets isstadion är en anläggning med inom- och utomhusbanor för ishockey, curling och bandy, invigd 1975. Även inlinehockeyspelas i ishockeyhallen, när isen inte ligger på.

Bandyplanen intill ishockeyhallen utgör hemmaarena för Falu BS. En inomhusbandyplan för laget är i planeringsstadiet.

På riksskidstadion, byggd 1973 och renoverad 1993, genomförs varje år Svenska skidspelen som ingår i längdåkningens världscuptävlingar. Dalarnas idrottsmuseum inhyses i Riksskidstadion.

Hoppbackarna, K 115 respektive K 90, är Faluns största backar för backhoppning. De är dessutom populära turistmål med sin goda utsikt över bygden. De byggdes 1973 inför VM 1974 och renoverades 1993 2015.

Lugnetkyrkan är en frikyrka i Falun invigd 2013 med drygt 420 medlemmar och ansluten till samfundet Evangeliska Frikyrkan. Denna lokal kommer förmodligen att användas vid en del konserter under NORDLEK 2018.

Lugnets naturreservat är ett cirka 800 hektar stort område, som bildades 1980 främst för rekreation och friluftsliv. Inom området finns många motionsspår preparerade för promenader, cykling och vintertid erbjuds goda möjligheter till längdskidåkning för både motionärer och elitåkare.

Naturreservatets högsta punkt ligger 305 m ö.h., från vilken man har utsikt över sjön Runn.

Lugnetgymnasiet är en gymnasieskola, invigd 1983. Då kommunfullmäktige beslutat att skolan skulle byggas i en etapp blev bygget ett av de största projekten i stadens historia Skolan kommer att användas som logi under NORDLEK 2018.