Pressinformation

NORDLEK 2018:

Tusentals folkdansare från hela Norden till Falun i sommar

Den 10-15 juli invaderas Falun och Dalarna av tusentals folkdansare från hela Norden. Då arrangeras folkdans- och folkmusikstämman NORDLEK 2018 med uppåt 2 500 deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Det är ett av de största evenemangen i Dalarna under 2018.

Folkdans- och folkmusikstämman NORDLEK arrangeras vart tredje år och alternerar mellan de nordiska länderna. Senast Sverige arrangerade stämman var 2006, då den hölls i Göteborg. I sommar är det alltså Faluns och Sveriges tur den 10-15 juli. Dessförinnan blir det också ett nordiskt sommarläger för ungdomar mellan den 7-9 juli.

De flesta aktiviteterna äger rum i Jalas Arena på Lugnetområdet i Falun. Faluborna och turister kan också ta del av folkdansuppvisningar på stan. Dessutom blir det konserter med folkmusik och folkdans i Kristinehallen och Lugnetkyrkan. Vallmusik runt Stångtjärn, som var oerhört populär under Falu Folkmusikfestival, kommer att bli verklighet igen under NORDLEK 2018.

– Det är särskilt roligt att vi fått med samekulturen i programmet, påpekar Ulf H Svensson, ordförande för NORDLEK 2018. Representanter från Idre, som är Sveriges sydligaste sameby, kommer att finnas på plats i Dalarnas Museum. Där kan vi testa samisk matkultur och uppleva den rika mångfalden av dräkter och hantverk.

En mängd olika folkdanser från hela Norden kommer att presenteras under NORDLEK 2018. Polskor blir temat vid stämman. Förutom danser från de vanliga nordiska länderna, blir det intressanta och spännande folkdanser från Färöarna, Åland och Grönland.

Närmare upplysningar lämnas av:
Ulf H Svensson, ordförande NORDLEK 2018, 070-330 01 38
Ulf Caresten, presschef NORDLEK 2018, 070-560 67 25