Dräkt, slöjd

Dräkt, slöjd

Brudhiss vid föreställningen Fyra årstider i Dalarnas lustgård. Foto: Thomas Dolk

Dräkt- och slöjdverksamhet är en naturlig del av NORDLEK 2018. Vi kommer att visa upp den rika dräktkultur som finns inom arrangörsdistriktens områden och hur dräktvarianterna följer både kyrkoår och årstider. Det sker via visningar och utställningar på Dalarnas Museum. Huvudbonader är ett område som vi särskilt kommer att belysa.

I Falu Kristine kyrka ges en föreställning, Fyra årstider i Dalarnas lustgård, med dräktvisning som handlar om Dala Flodas rika kulturliv i dräkter, musik och dans. Visningen blandas med musiken ur Fyra årstider av Vivaldi.

För första gången i NORDLEKs historia finns samekulturen med. Sveriges sydligaste sameby, Idre, finns nämligen inom arrangörsområdet. Det känns viktigt och naturligt att få dela med oss av samernas spännande historia och traditionella kultur. Det kommer att finnas möjlighet att lyssna på föreläsningar, se bildspel och visningar av olika slag. Deltagarna får också ta del av samisk matkultur samt samernas rika mångfald av dräkter och hantverk.

I stämmoprogrammet finns även olika workshops och man kan prova på olika hantverk, exempelvis tvåändsstickning, påsöm, svartstick, bandflätning och träslöjd.